Svenska finansministrar

Genom historien har Sverige haft en rad mer eller mindre kända finansministrar. Finansministern arbetar nära statsministern, och har ansvar för landets ekonomi, men får trots det inte lika mycket plats i rampljuset som regeringschefen, statsministern. Vissa finansministrar har dock syns mer än andra.

Anders Borg syntes till exempel både på grund av sitt arbete som finansminister, och på grund av sitt utseende; med hästsvans och örhänge stack han ut från mängden, enligt vissa på ett positivt sätt, enligt andra på ett negativt sätt. Borg tillträdde posten som finansminister i samband med att alliansen vann valet år 2006, och meddelade att han skulle avgå efter att alliansen förlorat valet 2014. Under de år Borg innehade posten ledde han ett starkt finansdepartement, där Borg i princip hade vetorätt i de regeringsfrågor som rörde finanser. Han utsågs också till EU:s främste finansminister år 2011 av tidningen Financial Times.

En finansminister som kanske framförallt är ihågkommen för de många kontroverser som omgav hans ministertid är Bosse Ringholm. Ringholm innehade många tunga poster under regeringen Persson, bland annat finansminsister mellan år 1999 och 2004. Han har bland annat varit i blåsväder för att ha glömt att lägga på luren efter att ha talat med journalister i telefon (vid två tillfällen) varpå privata samtal har spelats in och offentliggjorts.

En finansminister som alla känner till namnet, men som de flesta bara känner som svensk statsminister, är Hjalmar Branting. Innan Branting blev statsminister innehade han dock posten som finansminister i Nils Edéns regering. Han blev dock kortlivad i den rollen, då han bara innehade ämbetet mellan oktober 1917 och januari 1918 innan han slutade självmant, för att han inte kände att ämbetet passade honom.

För att klara ämbetet som finansminister krävs (förhoppningsvis) i alla fall ett visst mått av känsla för ekonomi och finanser och hur man lägger upp en budget och får pengar att räcka till. Om du själv saknar de egenskaperna, och ofta märker att du inte har tillräckligt med pengar för att täcka dina utgifter, kan en lösning i nödfall vara att ta ett snabblån. På det sättet kan du betala akuta utgifter, och sedan betala tillbaka lånet när mer pengar har kommit in. I längden är det dock en bra idé att se över sin ekonomi om man märker att detta händer ofta.