Hårdare debatter i svensk politik
Debattklimatet har blivit tuffare under de senaste åren och glåpord och epitet haglar i framförallt media och på internet men trots detta saknas verklig debatt. Det pågår en slags infantilisering inom den politiska retoriken och sällan är det argumenten som bär debatten framåt. Det verkar snarare som att man använder orden som slagträ i debatterna. Det är väl sällan som så många ord sagt så lite i svensk politik. Ibland talas det om självcensur och åsiktskorridorer. Man flyr de verkliga problemen i rädslan att hamna i skottgluggen för de fula orden och under tiden växer problemen. Yttrandefriheten har fått stryka på foten inför rädslan att bli uthängd på debattörernas skampålar.
Trumps fel att debatten hårdnat?
I en artikel med rubriken “Politiker använder hårdare uttryck i debatter” ondgör sig retorikexperten över det hon kallar för “Trumpifiering” och menar att det hårda politiska klimatet hämtat sin näring från Trumps retorik. Det stämmer inte riktigt. Infantiliseringen av det svenska språkbruket började långt innan Trump annonserade att han skulle kandidera till presidentposten. Visserligen kan Trump vara plump men den här gången är han oskyldig Det språkliga förfallet började tidigare. Det är det språkliga förfallet som får en svensk riksdagsdebatt på TV att likna en sandlåda där det mesta går ut på att smutskasta sin kontrahent snarare än att lösa problem. Det är en trist utveckling, speciellt för den som vill ha seriös, lösningsfokuserad, debatt.
Vem bestämmer över Åsiktskorridoren?
Nå, om det inte är Trump som skapat det bistrare klimatet inom svensk debatt vem är det då som bestämmer över åsiktskorridoren? Begreppet “åsiktskorridor” är intressant i sig då det är ett uttryck som använts under de senaste åren. I takt med att debattklimatet hårdnat så skapades begreppet “åsiktskorridor” och det användes första gången i en artikel i Expressen. Det intressanta är; hur, av vem och varför skapades åsiktskorridoren? Det är först när man är svaret på spåren som man förstår vem som har något att vinna på den låga nivån på svensk politisk debatt. Någon vill att den verkliga debatten ska tystna. Varför? Vi löser inga problem innan vi avslöjat vem som vinner på det infantila språkbruket.