Carl Bildt – en omtalad politikerCarl Bildt – en omtalad politiker

Carl Bildt är ett känt namn och ansikte för de flesta svenskar. Under sina decennier i offentlighetens ljus har han hunnit med det mesta inom politiken och det har lett till att han är en av våra mest omskrivna kändisar. Bildt kan knappast kallas för folkkär – men det finns få som saknar en åsikt om honom. Redan i ungdomen som engagerad ordförande i elevrådet rörde han upp känslor och såg till att göra sig hörd. Numera har han dragit sig tillbaka från toppolitiken, men han fortsätter att delta i den offentliga debatten från sin position som toppnamn och hans expertis är efterfrågan runt om i världen.

Carl Bildt kommer ifrån en anrik släkt där farfar Nils Bildt var en framgångsrik general. Med sina adliga rötter kände han sig snabbt hemma inom de finare salongerna. Det var Moderata samlingspartiet som blev Carl Bildts politiska hemvist när han tidigt engagerade sig politiskt i tonåren. Han skulle snabbt göra raketkarriär inom partiet – först som politisk sekreterare, sedan som partiledare, för att så småningom bli hela Sveriges statsminister. Det hann han bara vara i tre år, men det visade ändå att Carl Bildts ambitioner – hur stora de än är – tenderar att uppfyllas.

Efter det förlorade valet 1994 avgick Bildt som Moderaternas partiledare och valde istället att satsa på en internationell karriär. I mitten av 1990-talet upptogs det internationella samfundets resurser till stor del åt den pågående konflikten på Balkan. Carl Bildts uppgift blev att – igenom sin arbetsgivare EU – försöka mäkla fred mellan parterna, främst i Bosnien och Hercegovina. Bildt var dock inte klar med sin karriär i toppolitiken. 2006 gjorde han en överraskande återkomst när han tog plats som utrikesminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering. Den posten behöll han sedan i åtta år innan Alliansen förlorade makten 2014.

Under årens lopp har Bildt också utsatts för hård kritik, bland annat för engagemang i det omstridda bolaget Lundin Oil. På senare år har han framför allt agerat som konsult och föreläsare där han har varit ett eftertraktat namn på olika toppmöten. I skymundan av hans professionella uppdrag har Bildt också hunnit med att fostra tre barn. Om du också har barn och vill ha rejäla produkter kan du kolla in big baby.