Mona Sahlin

Mona Sahlin är en svensk före detta politiker som varit statsråd, innehaft flera olika ministerposter, varit vice statsminister 1994-1995 och blev partiordförande tillika partiledare för socialdemokraterna 2007-2011. Mona Sahlin kommer från en socialdemokratisk familj som haft politiska förtroendeuppdrag. Hon inledde sin politiska karriär 1982 och var då med sina 25 år den yngsta riksdagsledamoten. Sahlin tillhörde sedan 1990 det socialdemokratiska partiets verkställande utskott, det vill säga var en del av partiets innersta kärna, och förblev så till sin avgång 2011. Riksdagsvalet 2010 gick riktigt dåligt för socialdemokraterna, det blev partiets sämsta riksdagsval sedan införandet av allmän rösträtt, vilket gjorde att många krävde hennes avgång. Så blev det också och på socialdemokraternas extrakongress den 25 mars 2011 efterträddes Mona Sahlin av Håkan Juholt på partiordförandeposten. Mona Sahlin är sedan 1982 gift med den likaledes socialdemokratiske politikern Bo Sahlin och tillsammans har de fyra barn, varav ett dog innan ett års ålder. Sahlin har även en dotter från ett tidigare förhållande.

Svårt att hantera pengar

Tyvärr har Mona Sahlins enastående karriär fläckats av diverse affärer och politiska skandaler. Först ut var den så kallade ‘Toblerone-affären’, där tidningen Expressen i oktober 1995 rapporterade att Sahlin under den tid då hon var arbetsmarknadsminister 1990-1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för att göra privata inköp, bland annat choklad av märket Toblerone. Sahlin fick avgå från sin post och kunde vid det tillfället inte längre kandidera till partiledare. Vid den tidpunkten tyckte många att en del privata inköp inte var så farligt, men det har senare visat sig att hon egentligen haft svårt för det där med ekonomi under hela livet. Bland annat har hon i perioder haft skulder till kronofogden, främst på grund av obetalda skatter, och hon har också gjort personlig konkurs i sitt privata företag på grund av likviditetsproblem. 2014 blev Mona Sahlin Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism men den rundan slutade med att hon två år senare fick lämna uppdraget efter att hon hade utfärdat falska intyg åt sin livvakt. Det spekuleras om hon har ett förhållande med livvakten och hon erkänner sig skyldig till brottet, som ger 80 dagsböter. Mona Sahlin har även skrivit 2 böcker; ‘Med mina ord’ och ‘Möjligheternas land’.

Få tillskott i kassan

Det man kan lära sig av Mona Sahlin-affärerna är hur viktigt det är att ha koll på sin ekonomi. Men även den mest välskötta ekonomi kan ibland behöva tillskott i kassan. Man skulle kunna tro att det går bra att låna pengar även om man inte har en välskött ekonomi, men så är inte fallet. För att kunna få ellos privatlån upp till 30 000 kronor så behöver man ha en balanserad ekonomi och bra koll på sina inkomster och utgifter. Detta för att alla svenska kreditinstitut enligt svensk lag är tvungna att ta en kreditupplysning, det finns det ingen väg runt längre, vare sig för konsumenten eller för lånegivaren. I grund och botten är det dock bra, både för låntagaren och kreditgivaren. Lagstiftaren vill säkerställa att låntagaren kan betala tillbaka lånet och att kreditinstitut ska ta ansvar för att inte låna ut pengar till människor som inte kan hantera sina skulder. Ett privatlån kan man i princip använda till vad man vill, en semesterresa, en renovering eller varför inte lite Toblerone?